Chleb pszenno-żytni na zakwasie z Pomocnego
- Szczegóły
- Kategoria: woj.dolnośląskie
- Opublikowano: czwartek, 18 lipiec 2013 21:30
- Odsłony: 10915
Źródło:Ministerstwo Rozwoju Rolnictwa i Wsi
Wygląd:
Okrągłe bochny z charakterystycznymi pęknięciami, obficie posypane mąką.
Kształt:
Okrągły, na przekroju przybiera kształt elipsy.
Wielkość:
Średnica ok. 30-35 cm, wysokość do 15 cm, waga do 2 kg.
Konsystencja:
Zwarta z pęcherzykami powietrza. Struktura gąbczasta – po ściśnięciu chleb wraca do poprzedniej konsystencji.
Smak i zapach:
Smak – lekko kwaśny (od zakwasu), słony, a zarazem czuć delikatny smak zbóż – pszenicy i żyta. Zapach – aromatyczny, jest mieszanką poszczególnych składników – mąki, zakwasu, siemienia lnianego.
Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :
Zewnętrzna – złota, rumiana skórka, biała w miejscach posypanych mąką. Na przekroju – barwa charakterystyczna dla mąki żytniej koloru szaro-beżowy, a zawartość siemienia lnianego nadaje w niektórych miejscach barwę brązową.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Pomocne to miejscowość na Dolnym Śląsku, w obszarze Pogórza Kaczawskiego w okolicach Jawora. Teren ten słynie z Międzynarodowych Targów Chleba i tradycji w dziedzinie piekarnictwa. Historia przygotowania i pieczenia chleba pszenno-żytniego na zakwasie z Pomocnego oparta jest na tradycji rodzinnej z okresu międzywojennego. Po II wojnie światowej receptura chleba przekazywana była podczas różnych kursów gotowania. Surowce do wypieku chleba tj. mąka pszenna, żytnia, woda i siemię lniane gospodynie pozyskują z własnych gospodarstw. Cechą charakterystyczną wypieku chleba jest jego prostota oraz krótki czas na przygotowanie i wypiek. Pieczony jest w specjalnie przygotowanym piecu chlebowym opalanym dobrze wysuszonym drewnem dębowym. W celu uniknięcia przypalenia chleba, dno pieca posypywane jest solą. Chleb pszenno-żytni z Pomocnego prezentowany jest podczas różnych regionalnych festynów, wystaw i stanowi wizytówkę miejsca, w którym jest wytwarzany.