Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z Pomocnego

Źródło:Ministerstwo Rozwoju Rolnictwa i Wsi

Wygląd:

Okrągłe bochny z charakterystycznymi pęknięciami, obficie posypane mąką.

Kształt:

Okrągły, na przekroju przybiera kształt elipsy.

Wielkość:

Średnica ok. 30-35 cm, wysokość do 15 cm, waga do 2 kg.

Konsystencja:

Zwarta z pęcherzykami powietrza. Struktura gąbczasta – po ściśnięciu chleb wraca do poprzedniej konsystencji.

Smak i zapach:

Smak – lekko kwaśny (od zakwasu), słony, a zarazem czuć delikatny smak zbóż – pszenicy i żyta. Zapach – aromatyczny, jest mieszanką poszczególnych składników – mąki, zakwasu, siemienia lnianego.

Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :

Zewnętrzna – złota, rumiana skórka, biała w miejscach posypanych mąką. Na przekroju – barwa charakterystyczna dla mąki żytniej koloru szaro-beżowy, a zawartość siemienia lnianego nadaje w niektórych miejscach barwę brązową.

 

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:

Pomocne to miejscowość na Dolnym Śląsku, w obszarze Pogórza Kaczawskiego w okolicach Jawora. Teren ten słynie z Międzynarodowych Targów Chleba i tradycji w dziedzinie piekarnictwa. Historia przygotowania i pieczenia chleba pszenno-żytniego na zakwasie z Pomocnego oparta jest na tradycji rodzinnej z okresu międzywojennego. Po II wojnie światowej receptura chleba przekazywana była podczas różnych kursów gotowania. Surowce do wypieku chleba tj. mąka pszenna, żytnia, woda i siemię lniane gospodynie pozyskują z własnych gospodarstw. Cechą charakterystyczną wypieku chleba jest jego prostota oraz krótki czas na przygotowanie i wypiek. Pieczony jest w specjalnie przygotowanym piecu chlebowym opalanym dobrze wysuszonym drewnem dębowym. W celu uniknięcia przypalenia chleba, dno pieca posypywane jest solą. Chleb pszenno-żytni z Pomocnego prezentowany jest podczas różnych regionalnych festynów, wystaw i stanowi wizytówkę miejsca, w którym jest wytwarzany.