Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt

Developed by jtemplate

  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa

Developed by jtemplate

  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Developed by jtemplate

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy

Developed by jtemplate

Developed by jtemplate

  • Badanie kwasowości

Developed by jtemplate

Produkty zbożowe

Produkty zbożowe jako dodatki prozdrowotne

 

Chleb i inne gatunki pieczywa są podstawą codziennej diety. Podwyższenie ich wartości odżywczej daje największe możliwości dla lepszego i łatwiejszego zestawiania codziennej diety. Ich wzbogacenie w składniki biologicznie aktywne – to najprostsza metoda dla zestawiania diety o działaniu prozdrowotnym. Dodatek niektórych produktów do mąki daje możliwość nie tylko wyprodukowania pieczywa o podwyższonej wartości odżywczej, ale i opracowania produktów piekarskich o działaniu prozdrowotnym. Podwyższenie wartości odżywczej pieczywa, a nawet nadanie mu cech żywności, która wpływa  na wybrane funkcje organizmu człowieka w sposób korzystny, można osiągnąć poprzez dodatek: – ziarna lub mąki tzw. zbóż niechlebowych. Najprostszym przykładem podwyższenia wartości odżywczej może być dodatek do mąki pszennej przeznaczonej do wypieku mąki z ziarna owsa, jęczmienia, gryki, amarantusa, orkiszu lub otrąb czy zarodków. Ponadto, obłuszczonych całych lub łamanych ziaren pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia i prosa - dodawanych do ciasta po uprzednim zamoczeniu lub w składzie mieszanek wieloziarnowych. Płatki owsiane, pszenne i żytnie - jako posypki. Słód sypki, śruta pszenna i żytnia. Szczególną wagę przywiązuje się ostatnio do dodatku mąki z amarantusa – dobrego źródła białka o wysokiej wartości odżywczej oraz skwalenu.