Produkty zbożowe
Produkty zbożowe jako dodatki prozdrowotne
- Szczegóły
- Kategoria: Produkty zbożowe
- Opublikowano: niedziela, 25 sierpień 2013 11:54
- Odsłony: 1229
Chleb i inne gatunki pieczywa są podstawą codziennej diety. Podwyższenie ich wartości odżywczej daje największe możliwości dla lepszego i łatwiejszego zestawiania codziennej diety. Ich wzbogacenie w składniki biologicznie aktywne – to najprostsza metoda dla zestawiania diety o działaniu prozdrowotnym. Dodatek niektórych produktów do mąki daje możliwość nie tylko wyprodukowania pieczywa o podwyższonej wartości odżywczej, ale i opracowania produktów piekarskich o działaniu prozdrowotnym. Podwyższenie wartości odżywczej pieczywa, a nawet nadanie mu cech żywności, która wpływa na wybrane funkcje organizmu człowieka w sposób korzystny, można osiągnąć poprzez dodatek: – ziarna lub mąki tzw. zbóż niechlebowych. Najprostszym przykładem podwyższenia wartości odżywczej może być dodatek do mąki pszennej przeznaczonej do wypieku mąki z ziarna owsa, jęczmienia, gryki, amarantusa, orkiszu lub otrąb czy zarodków. Ponadto, obłuszczonych całych lub łamanych ziaren pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia i prosa - dodawanych do ciasta po uprzednim zamoczeniu lub w składzie mieszanek wieloziarnowych. Płatki owsiane, pszenne i żytnie - jako posypki. Słód sypki, śruta pszenna i żytnia. Szczególną wagę przywiązuje się ostatnio do dodatku mąki z amarantusa – dobrego źródła białka o wysokiej wartości odżywczej oraz skwalenu.