Zakwas pszenny
Zakwas pszenny
- Szczegóły
- Kategoria: Zakwas pszenny
- Opublikowano: sobota, 15 czerwiec 2013 20:41
- Odsłony: 1350
mielimy 100 g pszenicy we własnym młynku dodajemy 110 g ciepłej wody i dokładnie mieszamy i przykrywamy wilgotną ściereczką pozostawiamy na 4 dni |
|
po 24 godzinach |
mieszamy zakwas, zwilżamy ściereczkę i ponownie przykrywamy |
po 48 godzinach |
mieszamy zakwas, zwilżamy ściereczkę i ponownie przykrywamy |
po 72 godzinach |
ponownie mielimy 100 g pszenicy we własnym młynku dodajemy 100 g ciepłej wody do zakwasu, dokładnie mieszamy i przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiam na 24 godziny |
Po 24 godzinach zakwas wygląda na aktywny, wyrzucamy połowę zakwasu oraz ponownie dodajemy 100 g zmielonej pszenicy i wody, pozostawiamy na kolejne 12 godzin. Po tym czasie jeżeli zakwas wygląda na bardzo aktywny jest gotowy do użycia. Otrzymujemy 380 g zakwasu pszennego.