Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt

Developed by jtemplate

  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa

Developed by jtemplate

  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Developed by jtemplate

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy

Developed by jtemplate

Developed by jtemplate

  • Badanie kwasowości

Developed by jtemplate

Zakwas pszenny

Zakwas pszenny

 

mielimy 100 g pszenicy we własnym młynku

dodajemy 110 g ciepłej wody i dokładnie mieszamy i przykrywamy wilgotną ściereczką pozostawiamy na 4 dni 

po 24 godzinach

mieszamy zakwas, zwilżamy ściereczkę i ponownie przykrywamy 

po 48 godzinach 

mieszamy zakwas, zwilżamy ściereczkę i ponownie przykrywamy

po 72 godzinach

ponownie mielimy 100 g pszenicy we własnym młynku

dodajemy 100 g ciepłej wody do zakwasu, dokładnie mieszamy i przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiam na 24 godziny 

Po 24 godzinach zakwas wygląda na aktywny, wyrzucamy połowę zakwasu oraz ponownie dodajemy 100 g zmielonej pszenicy i wody, pozostawiamy na kolejne 12 godzin. Po tym czasie jeżeli zakwas wygląda na bardzo aktywny jest gotowy do użycia. Otrzymujemy 380 g zakwasu pszennego.