Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb orkiszowy

woj. małopolskie

Rodzaj pieczywa: Orkiszowy

edc6de64e765ee1ed390794db30dc48b38eedfcf.jpg

Jest  bardzo długo smaczny i świeży, nie czerstwieje tak szybko jak kupny. Ma mięciutki środek i chrupiącą skórkę. Zabójczo pachnie! Można podzielić bochenki na pół i zamrozić nadmiar. Nie wymaga odgrzewania w piekarniku po rozmrożeniu.

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Zakłady Zbożowe ,,PZZ,, w Krakowie S.A

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna tortowa typ 450

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka Orkiszowa


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże suszone


Składniki

  • 3 łyżki płatków owsianych(60 g suszonych owoców – żurawin, rodzynek i drobno pokrojonych śliwek
  • 300 g mąki orkiszowej razowej(polskie Młyny) typ2000
  • 150 g mąki pszennej (Polskie Zakłady Zbożowe, PZZ S.A.)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka starta z jednej niedużej pomarańczy
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży (albo 2 łyżeczki świeżych, z których należy zrobić rozczyn)

Sposób przygotowania

  • Płatki owsiane i suszone owoce zalać 375 ml wrzątku.
  • Zostawić na 15 minut, aż trochę przestygną.
  • W misce przesiać mąkę, sól, cynamon i skórkę z pomarańczy.
  • Dodać masło, drożdże i namoczone żurawiny i płatki, wraz z wodą, w której się moczyły. Dokładnie wymieszać.
  • Zostawić na 10 minut. Po tym czasie wyrabiać ciasto przez 10 sekund, a następnie dać mu odpocząć przez 10 minut i powtórzyć tę czynność jeszcze dwukrotnie.
  • Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Keksówkę nasmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto.

  • Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

 

  • Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować wodą i zrobić podłużne nacięcie.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 C (bez termoobiegu).
  • Piec około 50 minut.
  • Upieczony chleb lekko przestudzić w formie, wyjąć z keksówki o wymiarach 8 cm x 19 cmi ostudzić na kratce.

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 20 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 30 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 50 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 15 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 3,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 3,00 zł

Dodatkowe pliki

  1. przepis chleb orkiszowy.pdf