Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Z ziarnami siemienia lnianego, dyni oraz słonecznika

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Wieloziarnisty

150bb5f07a394b05c42029777522a1a764209048.jpg

Doskonały chleb z ziarnami siemienia lnianego, dyni i słonecznika oraz miodu

Informacja o mąkach

Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan

Producent mąki: Gdańskie Młyny Sp.z.o.o

Nazwa użytej mąki: Mąka pełnoziarnista pszenna typ 1850

Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia typ 720


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże suszone


Składniki

  • Składniki, aby przygotować zaczyn 1:
  • 170 g mąkie pszennej typ 650
  • 57 g mąki żytniej
  • 10 g ziaren lnu
  • 4 g soli
  • 170 g wody
  • wymieszać wszytkie składaniki, przykryć luźno torbą foliową i pozostawić na 12-24 godz

 Składniki, aby przygotować zaczyn 2:

  • 230 g mąkie pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 140 g wody w temp pokojowej
  • wymieszać wszystkie składaniki, przykryć szczelnie folią i pozostawić na od 8 godz do 3 dni w lodówce

Składniki, aby przygotować ciasto:

  1. Zaczyn 1 
  2. Zaczyn 2 wyjąć z lodówki na 2 godz przed pieczeniem
  3. 60 g mąki pszennej razowej
  4. 60 g ziaren sezamu
  5. 60 g ziaren słonecznika
  6. 60 g siemienia lnianego
  7. 60 g ziaren dyni
  8. 7 g drożdży typu "instant"
  9. 30 g miodu
  10. dodatkowa mąka w razie potrzeby
  11. dodatkowe ziarna sezamu do posypania

 


Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:

  1. na dwie godziny przed pieczeniem wyciągnąć zaczyn z lodówki, aby się ocieplił
  2. rozpuścić drożdże w wodzie, dodać zaczyn, sól , mieszać w mikserze przez około 4 min dodać więcej mąki jeśli potrzeba aby uformować sprężyste ciasto nie przyklejające się do rąk
  3. wyłożyć na stolnice posypaną mąką, wyrabiać przez następne 3-4 min, uformować ciasto w kule pozostawić na 5 min do wpoczynku, wyrabiać przez 1 min następnie
  4. przełożyć do misy wysmarowanej oliwą przykryć luźo folią, można włożyć do torby foliowej i pozostawić na 45 - 60 min, aż urośnie 1 i 1/2
  5. umieść ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenie i wysmarowanej oliwą
  6. przykryć luźo folią, można włożyć do torby foliowej i pozostawić na 45 - 60 min aż urośnie 1 i 1/2 raza
  7. rozgrzać piekarnik do temp 220 C
  8. na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą
  9. włożyć ciasto do piekarnika obniżyć temp. do 190 C i piec przez 15 min
  10. obrócić chleb o 180 C piec przez następne 20-30 min

 


Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 10 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 12 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 30 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 5,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 5,00 zł