Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Paluszki

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Paluszki chlebowe

402d93c029e516712c366b0cc3445370b307fab1.jpg

Doskonałe paluszki chlebowe

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 2 kubki mąki typ: 550
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 kubka ciepłej wody
  • 1/3 kubka mleka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka sóli morska gruboziarnista

Sposób przygotowania

  1. rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą dodać łyżeczkę cukru pudru aby lepiej aktywować drożdże 
  2. przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 5 min. aż drożdże się spienią
  3. do dużej misy wsypać 1 i 1/2 kubka mąki, dodać łyżeczkę soli,dobrze wymieszać
  4. rozpuścić 25g masła w rozgrzanym mleku
  5. po pięciu minutach rozpuszczone drożdże i masło wlać do misy z mąką, drewnianą łyżką wyrabiać na kleistą kulę
  6. dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 10 min. aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodać resztę mąki
  7. podzielić ciasto na 9 równych części, wytoczyć ciasto w paluszki o grubości 1 cm i długosci blachy
  8. przykryć plastikową folią i odstawić na 20 min
  9. rozgrzać piekarnik do 210 C
  10. posmarować ciasto zóltkiem z wodą
  11. posypać sezamem, solą lub kminkiem
  12. włożyć paluszki do piekarnika i piec 15-20 min. w temp 180 C

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 40 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 20 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 20 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 0,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 0,00 zł