Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt

Developed by jtemplate

  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa

Developed by jtemplate

  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Developed by jtemplate

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy

Developed by jtemplate

Developed by jtemplate

  • Badanie kwasowości

Developed by jtemplate

Chleb pszenny podłużny z oliwą i oliwkami

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Pszenny oliwkowy

0a2aa00001b4f9cc82c5fdf6dc526f026f998313.jpg

Smaczny chleb z czarnymi oliwkami

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże suszone


Składniki

  • 300 g mąki typ 550
  • 50 g ziaren pszenicy zmielonych w młynku
  • 7 g suszonych drożdży
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 120 g oliwek czarnych
  • 3 g soli
  • 200 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania

  1. przesiać mąkę, dodać zmieloną pszenicę oraz sól i drożdże, dobrze wymieszać
  2. zrobić w środku dołek, wlać wodę oraz oliwę z oliwek
  3. mieszać w mikserze przez około 10 min aż ciasto będzie elastyczne
  4. dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 5 min, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodać trochę mąki
  5. w międzyczasie przygotować mise w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
  6. włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, przykryć folią i odstawić na około 1 h
  7. przebić ciasto, rozpłaszczyć oraz dodać oliwki równomiernie,  wyrabiać przez około 10 min ,aby dobrze rozprowadzić oliwki po całym cieście
  8. ukształtować ciasto na kształt owalny
  9. umieścić na blasze do pieczenia, ostrym nożem naciąć ciasto 6 razy co kilka cm
  10. przykryć w wilgotną ścierczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 min aż podwoi objętość
  11. rozgrzać piekarnik do temp 200 C piec w tej temp przez około 35 min

 


Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 20 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 1 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 35 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 3,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 3,00 zł

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież