Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb pełnoziarnisty

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Wieloziarnisty

e77f5c7ed4615cd415cd2b165b40a067f0b492dc.jpg

Chleb pełnoziarnisty z dodatkiem melasy i ziaren słonecznika

Informacja o mąkach

Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia typ 720


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże suszone


Składniki

Składniki, aby przygotować podmłodę nr 1

  • 300g wody
  • 120 g mąki żytniej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu słodu
  • 28 g siemienia lnu

Podgrzać wodę w naczyniu żaroodpornym do temp 165 C wsypać mąkę, ekstrakt słodu, przykryć szczelnie pokrywą lub folią i umieścić ponownie w pierkarniku obniżyć temp do 150 C po 3 godz wmieszać siemie lniane i włożyć do lodówki. Zamiast wkładania do lodówki można też pozostawić w temp. pokojowej do następnego dnia  

Składniki, aby przygotować  podmłodę 2

  • 70 g zaczynu pszennego lub żytniego
  • 200 g mąki żytniej
  • 170 g wody w temp pokojowej

Wymieszać wszytkie składaniki, przykryć szczelnie folią i pozostawić na od 4 do 6 godz w temp pokojowej  

Składniki, aby przygotować ciasto

  • Podmłody wyjąć z lodówki na 2 godz przed pieczniem
  • 255 mąki żytniej
  • 42 g ziaren słonecznika
  • 10 g soli
  • 7 g drożdży typu " instant"
  • 55 g melasy
  • 14 g kakao
  • dodatkowa mąka żytnia w razie potrzeby    

Sposób przygotowania

  1. podziel starter na 12 części , włóż je do dzieży miksery, posyp je mąką
  2. włożyć wszystkie pozostałe składniki do dzieży, wymieszać na małej predkości przez 1 min
  3. wyłożyć na stolnice posypaną mąką, wyrabiać przez następne 3-4 min, uformować ciasto w kule pozostawić na 5 min do wpoczynku, wyrabiać przez 1 min następnie
  4. przełożyć do misy wysmarowanej oliwą przykryć luźo folią, można włożyć do torby foliowej i pozostawić na 20 min aż urośnie 1 i 1/2 raza
  5. umieść ciasto w formie wyłożonej pappierem do poczenie i wysmarowanej oliwą
  6. przykryć luźo folią, można włożyć do torby foliowej i pozostawić na 45 - 60 min aż urośnie 1 i 1/2 raza
  7. rozgrzać piekarnik do temp 260 C
  8. wlewamy 1 kubek gorącej wody na górna tacę piekarnika 
  9. włożyć ciasto do piekarnika, obniżyć temp. do 190 C i piec przez 30 min, wyjać wrzątek po 10 min
  10. obrocić chleb o 180 C piec przez następne 20-30 min

 


Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 5 godz.
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 1 dni
Czas pieczenia Czas pieczenia 60 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 5,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 5,00 zł