Chleb wiejski
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Mieszany na drożdżach
Chleb mieszany z mąki pszennej, żytniej i gryczanej
Informacja o mąkach
Producent mąki: Melvit S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka gryczana
Producent mąki: Gdańskie Młyny Sp.z.o.o
Nazwa użytej mąki: Mąka pełnoziarnista pszenna typ 1850
Producent mąki: Gdańskie Młyny Sp.z.o.o
Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia pełnożiarnista
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże suszone
Składniki
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki żytniej
- 180 g mąki pszennej chlebowej
- 10 g soli
- 20 g miodu
- 11 g suszonych drożdży
- 125 ml ciepłej wody
- 15 g roztopionego masła
- 100 ml ciemnego piwa
Sposób przygotowania
- wsypać wszystkie 3 rodzaje mąki sól i drożdże do dużej dzieży miksera i wymieszać przez kilka sekund
- w garnuszku rozpuścić w wodzie miód, potem dodać masło i piwo, dobrze razem wszystko wymieszać zwiększyć prędkość miksera do 2 i stopniowo dodawać miód z wodą masłem i piwem
- wyrabiać w mikserze przez 5-6 min aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
- przykryć dzieże folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h żeby ciasto urosło i podwoiło swoją objętość
- przebić ciasto w dzieży, uformować okrągły bochenek i ułożyć na natłuszczonej blasze
- przykryć folią posmarowaną olejem i odstawić na 45 min w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, żeby ciasto ponownie urosło
- rozgrzać piekarnik do 220 C posypać bochenek mąką i ostrym nożem naciąć ozdobną kratkę na powieszchni
- piec przez 10 min, a potem zmniejszyć temp do 200 C i kontynuować jeszcze pieczenie przez 25 o 30 min.aż chleb dobrze wyrośnie
Uwagi
Czas przygotowania | 1 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 2 min | |
Czas pieczenia | 1 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,00 zł |