Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt

Developed by jtemplate

  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa

Developed by jtemplate

  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Developed by jtemplate

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy

Developed by jtemplate

Developed by jtemplate

  • Badanie kwasowości

Developed by jtemplate

Chleb wiejski

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Mieszany na drożdżach

65adfb3e14039963768f0d7b7469573529286fa3.jpg

Chleb mieszany z mąki pszennej, żytniej i gryczanej

Informacja o mąkach

Producent mąki: Melvit S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka gryczana

Producent mąki: Gdańskie Młyny Sp.z.o.o

Nazwa użytej mąki: Mąka pełnoziarnista pszenna typ 1850

Producent mąki: Gdańskie Młyny Sp.z.o.o

Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia pełnożiarnista


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże suszone


Składniki

  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki żytniej
  • 180 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g soli
  • 20 g miodu
  • 11 g suszonych drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
  • 15 g roztopionego masła
  • 100 ml ciemnego piwa

Sposób przygotowania

  1. wsypać wszystkie 3 rodzaje mąki sól i drożdże do dużej dzieży miksera i wymieszać przez kilka sekund
  2. w garnuszku rozpuścić w wodzie miód, potem dodać masło i piwo, dobrze razem wszystko wymieszać zwiększyć prędkość miksera do 2 i stopniowo dodawać miód z wodą masłem i piwem
  3. wyrabiać w mikserze przez 5-6 min aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
  4. przykryć dzieże folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h żeby ciasto urosło i podwoiło swoją objętość
  5. przebić ciasto w dzieży, uformować okrągły bochenek i ułożyć na natłuszczonej blasze
  6. przykryć folią posmarowaną olejem i odstawić na 45 min w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, żeby ciasto ponownie urosło
  7. rozgrzać piekarnik do 220 C posypać bochenek mąką i ostrym nożem naciąć ozdobną kratkę na powieszchni
  8. piec przez 10 min, a potem zmniejszyć temp do 200 C i kontynuować jeszcze pieczenie przez 25 o 30 min.aż chleb dobrze wyrośnie

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 1 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 2 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 1 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,00 zł

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież