Bagietka korzenna
woj. małopolskie
Rodzaj pieczywa: Bagietka
Bardzo łatwe i szybkie bagietki o delikatnej korzennej nucie. Z chrupiącą, rumiana skórka
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Zakłady Zbożowe ,,PZZ,, w Krakowie S.A
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna tortowa typ 450
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże suszone
Składniki
- 500g maki pszennej( typ 450)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 300 ml wody
- 15 g świeżych drożdży
Sposób przygotowania
- Drożdże rozkruszyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 2-3 łyżki wody, wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Do dużej miski wsypać make, sol, cukier, przyprawę od piernika. Wymieszać. Wlać zaczyn, olej i mieszając powoli dodawać wodę. Zagnieść sprężyste, ale niezbyt twarde ciasto( w razie potrzeby można dolać wody). Przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę. Powinno podwoić objetnosc.
- Następnie podzielić ciasto na 3 części i uformować z nich bagietki lub na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformować bułki odstawić do wyrastania na 30-40 minut. piekarnik nagrzać do 230st.C
- Wstawić bułki, uprzednio je nacinając ostrym nożem lub żyletką, spryskać piekarnik woda. Po 10 minut zmniejszyć temp do 210st.C i dopiekać jeszcze 15-30 minut(czas pieczenia zależy od wielkości bułek). Ostudzić na kuchennej kratce. Smacznego.
Uwagi
Czas przygotowania | 15 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 1 min | |
Czas pieczenia | 1 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 3 szt. | |
Koszt całkowity | 4,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 4,00 zł |