Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt

Developed by jtemplate

  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa

Developed by jtemplate

  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Developed by jtemplate

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy

Developed by jtemplate

Developed by jtemplate

  • Badanie kwasowości

Developed by jtemplate

Bagietka korzenna

woj. małopolskie

Rodzaj pieczywa: Bagietka

48c8a3da17d3c1189b6b10322f13574394627edb.jpg

Bardzo łatwe i szybkie bagietki o delikatnej korzennej nucie. Z chrupiącą, rumiana skórka

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Zakłady Zbożowe ,,PZZ,, w Krakowie S.A

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna tortowa typ 450


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże suszone


Składniki

  • 500g maki pszennej( typ 450)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 300 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży

Sposób przygotowania

  1. Drożdże rozkruszyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 2-3 łyżki wody, wymieszać i odstawić na 15 minut.
  2. Do dużej miski wsypać make, sol, cukier, przyprawę od piernika. Wymieszać. Wlać zaczyn, olej i mieszając powoli dodawać wodę. Zagnieść sprężyste, ale niezbyt twarde ciasto( w razie potrzeby można dolać wody). Przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę. Powinno podwoić objetnosc.
  3. Następnie podzielić ciasto na 3 części i uformować z nich bagietki lub na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformować bułki odstawić do wyrastania na 30-40 minut. piekarnik nagrzać do 230st.C
  4. Wstawić bułki, uprzednio je nacinając ostrym nożem lub żyletką, spryskać piekarnik woda. Po 10 minut zmniejszyć temp do 210st.C i dopiekać jeszcze 15-30 minut(czas pieczenia zależy od wielkości bułek). Ostudzić na kuchennej kratce. Smacznego.

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 15 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 1 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 1 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 3 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 4,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 4,00 zł

Dodatkowe pliki

  1. Bagietka korzenna.pdf

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież