Chleb orkiszowy
woj. małopolskie
Rodzaj pieczywa: Orkiszowy
Jest bardzo długo smaczny i świeży, nie czerstwieje tak szybko jak kupny. Ma mięciutki środek i chrupiącą skórkę. Zabójczo pachnie! Można podzielić bochenki na pół i zamrozić nadmiar. Nie wymaga odgrzewania w piekarniku po rozmrożeniu.
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Zakłady Zbożowe ,,PZZ,, w Krakowie S.A
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna tortowa typ 450
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka Orkiszowa
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże suszone
Składniki
- 3 łyżki płatków owsianych(60 g suszonych owoców – żurawin, rodzynek i drobno pokrojonych śliwek
- 300 g mąki orkiszowej razowej(polskie Młyny) typ2000
- 150 g mąki pszennej (Polskie Zakłady Zbożowe, PZZ S.A.)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka starta z jednej niedużej pomarańczy
- 50 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka suszonych drożdży (albo 2 łyżeczki świeżych, z których należy zrobić rozczyn)
Sposób przygotowania
- Płatki owsiane i suszone owoce zalać 375 ml wrzątku.
- Zostawić na 15 minut, aż trochę przestygną.
- W misce przesiać mąkę, sól, cynamon i skórkę z pomarańczy.
- Dodać masło, drożdże i namoczone żurawiny i płatki, wraz z wodą, w której się moczyły. Dokładnie wymieszać.
- Zostawić na 10 minut. Po tym czasie wyrabiać ciasto przez 10 sekund, a następnie dać mu odpocząć przez 10 minut i powtórzyć tę czynność jeszcze dwukrotnie.
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Keksówkę nasmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto.
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować wodą i zrobić podłużne nacięcie.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 C (bez termoobiegu).
- Piec około 50 minut.
- Upieczony chleb lekko przestudzić w formie, wyjąć z keksówki o wymiarach 8 cm x 19 cmi ostudzić na kratce.
Uwagi
![]() |
Czas przygotowania | 20 min |
![]() |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 30 min |
![]() |
Czas pieczenia | 50 min |
![]() |
Trudność | Łatwe |
![]() |
Wydajność | 15 szt. |
![]() |
Koszt całkowity | 3,00 zł |
![]() |
Koszt jednostkowy | 3,00 zł |