Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt

Developed by jtemplate

  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa

Developed by jtemplate

  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Developed by jtemplate

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy

Developed by jtemplate

Developed by jtemplate

  • Badanie kwasowości

Developed by jtemplate

Chleb zwykły mieszany

woj. małopolskie

56873193d64493207a18714bba48ca278aa12341.jpg

Chleb zwykły z ciasta wykonanego metodą wielofazową - dwa bochenki każdy po 0,5 kg.

Grupa chleba: Pieczywo mieszane

Podgrupa: jasne

Rodzaj: chleb zwykły

Drożdże: Świeże


Informacja o mąkach

Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia typ 720

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka Szymanowska pszenna typ 750 chlebowa


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Informacja o wodach

Producent wody: Nestle Waters S.A

Nazwa użytej wody: Nałęczowianka


Składniki

  • 296 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 444 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 11   g drożdży świeżych
  • 11   g soli - rozpuszczonej w wodzie
  • 481 g  wody 

Sposób przygotowania

Czynności przy sporządzaniu ciasta:

  1. po około 30 min leżakowania ciast formujemy okrągły, kęs który zwilża się wodą i odstawia na 1 h rozrostu
  2. w czasie fermentacji końcowej zwilżamy ponownie wodą
  3. przed włożeniem włożeniem do piekarnika nakłuwamy kęs drewnianymi szpilkami w kilku miejscach
  4. przed włożeniem do piekarnika jego ścianki spryskamy wodą
  5. pieczemy w temp 240 C przez 5-10 min umieszczając na dnie piekarnika kubek z wrzącą wodą następnie obniżamy temp do 190 C i pieczemy 25 min
     

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 59 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 5 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 60 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,67 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,67 zł

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież