Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt

Developed by jtemplate

  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa

Developed by jtemplate

  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Developed by jtemplate

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy

Developed by jtemplate

Developed by jtemplate

  • Badanie kwasowości

Developed by jtemplate

Sally Lunn

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Sally Lunn

f64d162b511b626128d2e6f29f94363f0bd61218.jpg

Ten angielski chleb-ciasto podaje się często do popołudniowej herbaty. Należy go trzymać do pięciu dni w szczelnym pojemniku. Ten przepis można zmodyfikować o dodanie szafranu. Pamiętajmy jednak, że jest to jedna z najdroższych przypraw i podniesie ona znaczenie koszt, ale warto polecam. Modyfikacja polega jedynie na dodaniu na początku następującego kroku.  

Wsypać szafran do małego naczynia i zalać go gorącym mlekiem, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Przepis poniżej i wyliczony koszt jest bez szafranu, ale zdjęcie jest już z szafranem. Nadaje on charakterystyczny żółtawy kolor.

 

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lallemand Polska Sp.z.o.o.

Nazwa drożdży: Drożdże domowe


Informacja o wodach

Producent wody: Nestle Waters S.A

Nazwa użytej wody: Nałęczowianka


Składniki

  • 800 g maki 550
  • 7g świeżych drożdży
  • 125 g masła stopionego  
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 90 ml ciepłej wody
  • 3 jajka, o temperaturze pokojowej
  • 60 ml miodu
  • 10 g cukru pudru
  • 50 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania

  1. rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i dodać cukier puder, przykryć folią - może być torebka foliowa- i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min
  2. dać jajka, mleko, miód, rozpuszczone masło, sól 400 g mąki i rozpuszczone drożdże do dużej misy miksera, dobrze wymieszać przez 5 min w celu napowietrzenia ciasta, najlepiej zrobić to przy wykorzytaniu miksera z tzw rózgą
  3. dodać następnie jeszcze 400g mąki, dobrze wymieszać, aby powstało gęste ciasto przykryć folią i zostawić na 1 - 1 1/2 godz
  4. posmarować okrągłą formę stopionym masłem
  5. przebić ciasto, chochlą przełożyć ciasto do wcześniej przygotowanej formy, wygładzić powieszchnię natłuszczonymi dłońmi
  6. przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz.
  7. rozgrzać piekarnik do 180 C piec 40 min
  8. na 5 min przed końcem pieczenia posmarować ciasto mlekiem wymieszanym z dodatkowym cukrem i dać znów do piekarnika

 


Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 35 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 30 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 45 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,00 zł

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież