Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Baranek Wielkanocny

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Wieloziarnisty

1cb7c0f4dd4cf5585b846f2577eac76bd7258b74.jpg

Baranek Wielkanocny

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka Szymanowska pszenna typ 750 chlebowa

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 480


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Polmarkus Sp.z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże lwowskie


Informacja o wodach

Producent wody: przegotowana woda

Nazwa użytej wody: przegotowana woda


Składniki

  • mąka typ 750  - 200 g 
  • mąka typ 480  - 400 g 
  • cukier - 20 g 
  • sól - 5 g 
  • dorożdże -  50 g 
  • woda przegotowana - 200 ml 
  • oliwa z oliwek - 10 g  

Sposób przygotowania

  • Do dzieży miksera wlać letnią wodę, dodać drożdże, cukier i ok. 100 g przesianej mąki pszennej. Wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i poczekać, aż urośnie (rozczyn powinien podwoić swoją objętość).
  • Po wyrośnięciu do rozczynu dodać pozostałą mąkę pszenną, sól i dokładnie wyrobić ciasto, na koniec dodać jeszcze olej i dalej wyrabiać w mikserze aż ciasto będzie lśniące, elastyczne i samo będzie odchodzić od ręki.
  • Ciasto przykryć ponownie ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, powinno ponownie podwoić swoją objętość.
  • Formy dokładnie wysmarować tłuszczem, olejem, oprószyć mąką.
  • Przy nakładaniem ciasta do formy trzeba dokładnie „upychać” ciasto do wgłębień, nakładamy ciasto tylko do czołowej części formy. 

300x200baranek1zw

 

  • Ciasto nakładać tylko do jednej połowy formy baranka, przyłożyć dokładnie , równo drugą połową i ścisnąć, skręcić formę. 
  • Gotowe, szczelnie zamkniętą forme włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 1 godziny w temp. 160-190 stop. C.
  • Baranek po zdjęciu tylnej części formy zaraz po upieczeniu. 

274x219baranek2zw

Baranka udekorować np. wstążką na szyi. 

Kosztorys: 

baranekkoszt20210330

 


Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 10 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 10 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 60 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,16 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,16 zł