Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Cebularz lubelski

woj. lubelskie

Rodzaj pieczywa: Inny

8d20ff5885ec8e94c6a2f2d134674af986bebbb8.jpg

Cebularze to charakterystyczna wizytówka Lublina. Można je znaleźć praktycznie w każdej lubelskiej piekarni i w sklepie z pieczywem. Kuszą wyglądem i zapachem. Szczegóły na stronie muzeum cebularza lubelskiego: Regionalane muzeum cebularza lubelskiego. Przepis ze strony: Zwiedzaj Lublin. Adres: Szewska 4, 20-086 Lublin. Jest to jedna sala w której odbywają się pokazy wypieku w ktorych można uczestniczyć. Nie jest to tak jak nazwa wskazuje muzuem. W Lublinie ,na starym mieście, praktycznie w każdej piekarni można kupić cebularz. Różna wielkości i różne ceny. 

 

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna domowa typ 650


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lallemand Polska Sp.z.o.o.

Nazwa drożdży: Drożdże domowe


Informacja o wodach

Producent wody: bez wody

Nazwa użytej wody: bez wody


Składniki

Ciasto:

• 500 g mąki 
• 50 g świeżych drożdży

• 1 łyżka cukru
• 200 ml ciepłego mleka lub wody 
• 1 jajko
• 1 - 2 łyżeczki soli
• 60 g masła

 
Farsz:

• 3 cebule
• 3 łyżki maku
• 1 łyżeczka soli
• 2 łyżki oleju

 


Sposób przygotowania

Farsz:

  1. Farsz należy przygotować dzień przed pieczeniem cebularzy.
  2. Cebulę pokroić w grubą kostkę, sparzyć we wrzątku i odcedzić. Gorącą wymieszać z makiem, solą i olejem, posypać odrobiną mąki. Przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.

Zaczyn:

  1. Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięty rozczyn wraz z pozostałym ciepłym mlekiem z rozpuszczonym masłem dodać do przesianej mąki z solą.
  3. Jajko roztrzepać i dodać do pozostałych składników, zostawiając ewentualnie 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy.
  4. Wyrobić ciasto przez 15 - 30 minut, by odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić i podzielić na 12 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Brzegi placków można posmarować pozostałym jajkiem. Rozłożyć farsz z cebuli. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  6. Piec w 180 stopniach Celsjusza do uzyskania złotego koloru.

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 60 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 20 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 12 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,00 zł

Galeria zdjęć

Cebularz lubelski