Chleb pszenny z otrębami
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Pszenny na drożdżach
Smaczny zdrowy chleb
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 480
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Informacja o wodach
Producent wody: Nestle Waters S.A
Nazwa użytej wody: Nałęczowianka
Składniki
- 250 g mąki pszennej,
- 80 g otrąb pszennych,
- 15 g drożdzy,
- 180 g wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka miodu ,
Sposób przygotowania
- drożdze rozpuszczamy w części wody z cukrem,
- do miski wkładamy wszystkie składniki i rozpuszczone drożdzę, mieszam,
- wyrabiamy dokładnie ciasto,
- odstawiamy na godzinę aby wyrosło
- następnie przekładmy do foremki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia
- wyrośnięte wstawiamy do nagrzanego piekrnika do 230 C
- pieczemy przez około 1 h
Uwagi
Czas przygotowania | 20 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 60 min | |
Czas pieczenia | - | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,00 zł |