Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Precle Krakowskie

woj. małopolskie

Rodzaj pieczywa: Precle

f4699ca08eb44e602540a1f7ede71a29493686bf.jpg

Przepis mistrzów piekarnictwa z Krakowa.

Informacja o mąkach

Producent mąki: Młyn Jelonki

Nazwa użytej mąki: Mąka Kurpiowska


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże suszone


Informacja o wodach

Producent wody: przegotowana woda

Nazwa użytej wody: przegotowana woda


Składniki

  • smalec: 20 gram.
  • Miód Bartnik Akacjowy: 20 gram.
  • Jajka: 1 szt.
  • Sól: 10 gram.
  • Mąka Kurpiowska: 450 gram.
  • Drożdże Suszone: 8 gram.
  • Woda: 150 ml

Sposób przygotowania

  • składniki:

300x225miseenplace30042020

  • wymieszać wszystkie składniki wyrabiać,aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
  • podzielić ciasto na 8 kawałków lub na tyle ile chcemy precli
  • ukształtować każdy kawałek w walec o średnicy około 1 cm i o długości 40 -50 cm (długość ma wpływa na kształt a ten zależy od nas)

300x225preceleklinki300420

  • spleść każdy wałek w precel

300x225precelkiciasto300420

  • zagotować 2 litry wody i rozpuści w niej miód
  • wyłożyć blachę papierem do pieczenia i posmarować go olejem
  • każdy precel włożyć do wrzątku na około 20 sekund aż wypłynie

300x225precelkikapiel300420

  • umieścić precle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • rozgrzać piekarnik do 200 C
  • włożyć precle do piekarnika i piec 10-15 min. w temp 200 C

300x225precelkipiekarnik00420

 


Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 40 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 10 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 15 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 8 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 0,59 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 0,07 zł