Precelek Krakowski
woj. małopolskie
Rodzaj pieczywa: Precle
Polecają krakowscy piekarze Antoni Madej, Kazimierz Czekaj oraz Małopolska Izba Produktów Regionalnych Tradycyjnych i Ekologicznych
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże suszone
Składniki
- 450g mąki typ: typ 480
- 10g soli
- 20g (1 łyżka) smalcu
- 20g (1 łyżka ) miodu
- 1 jajko
- 11g suszonych drożdży
- 150g (28 C) wody
- 2 litry wody plus 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania
- wymieszać wszystkie składniki wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
- podzielić ciasto na 8 kawałków lub na tyle ile chcemy precli
- ukształtować każdy kawałek w walec o średnicy około 1 cm i o długości 40 cm
- spleść każdy wałek w precel
- zagotować 2 litry wody i rozpuści w niej miód
- wyłożyć blachę papierem do pieczenia i posmarować go olejem
- każdy precel włożyć do wrzątku na około 20 sekund aż wypłynie
- umieścić precle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- rozgrzać piekarnik do 200 C
- włożyć precle do piekarnika i piec 10-15 min. w temp 200 C
Uwagi
łatwy przepis i dający dużo satysfakcji wypiek
Czas przygotowania | 15 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | - | |
Czas pieczenia | 15 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 8 szt. | |
Koszt całkowity | 3,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 0,45 zł |