Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Precelek Krakowski

woj. małopolskie

Rodzaj pieczywa: Precle

30f0353b6781c454660279058a4cb64cbe359784.jpg

Polecają krakowscy piekarze Antoni Madej, Kazimierz Czekaj oraz Małopolska Izba Produktów Regionalnych Tradycyjnych i Ekologicznych  

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże suszone


Składniki

  • 450g mąki typ: typ 480
  • 10g soli
  • 20g (1 łyżka) smalcu
  • 20g (1 łyżka ) miodu
  • 1 jajko
  • 11g suszonych drożdży
  • 150g (28 C) wody
  • 2 litry wody plus 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania

  1. wymieszać wszystkie składniki wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
  2. podzielić ciasto na 8 kawałków lub na tyle ile chcemy precli
  3. ukształtować każdy kawałek w walec o średnicy około 1 cm i o długości 40 cm
  4. spleść każdy wałek w precel
  5. zagotować 2 litry wody i rozpuści w niej miód
  6. wyłożyć blachę papierem do pieczenia i posmarować go olejem
  7. każdy precel włożyć do wrzątku na około 20 sekund aż wypłynie
  8. umieścić precle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  9. rozgrzać piekarnik do 200 C
  10. włożyć precle do piekarnika i piec 10-15 min. w temp 200 C

Uwagi

łatwy przepis i dający dużo satysfakcji wypiek


Czas przygotowania Czas przygotowania 15 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu -
Czas pieczenia Czas pieczenia 15 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 8 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 3,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 0,45 zł

Dodatkowe pliki

  1. swieto_chleba_2006.pdf