Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt

Developed by jtemplate

  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa

Developed by jtemplate

  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Developed by jtemplate

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy

Developed by jtemplate

Developed by jtemplate

  • Badanie kwasowości

Developed by jtemplate

Precle

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Precle

343010183f7fc42c9792026c3d26ce1f7c990369.jpg

Bardzo smaczne precle 

Informacja o mąkach

Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 500 g mąki typ 480,500 lub 650
  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli, 
  • łyżeczka kminku zmielonego 
  • 1 łyżka ekstraktu słodowego w proszku 
  • 60 g sody oczyszczonej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 litry wody do rozpuszczenia sody i kąpieli przed pieczeniem
  • 1 jajko do posmarowania precli
  • sól gruboziarnista, sezam, mak do posypania precli według  własnych preferencji

Sposób przygotowania

  • rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłym mlekiem (około 150 ml)
  • dodać łyżkę ekstraktu słodu przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 5 min. aż drożdże się spienią
  • do dużej misy wsypać 480 g mąki, dodać łyżeczkę soli, szczyptę zmielonego kminku, dobrze wymieszać
  • zrobić na środku mąki wgłębienie do którego wlać mleczną zawiesinę drożdży
  • wlać resztę mleka do wgłębienia w mące zgarnąć nieco mąki do zawiesiny drożdży i wymieszać, aż we wgłębieniu powstanie gładki rozczyn o konsystencji śmietany
  • oprószyć rozczyn odrobiną mąki, przykryć folią, zostawić rozczyn na 20 min, aż spieni się i zwiększy objętość tak, że wypełni całe wgłębienie
  • drewnianą łyżką wyrabiać na kleistą kule, dodać resztę mąki gdyby ciasto okazało się za luźne i kleiło się do rąk dać na omączoną stolnice i wyrabiać w mikserze około 20 min. aż ciasto będzie elastyczne i gładkie
  • w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
  • włożyć ciasto do misy posmarowanej masłem, posmarować ciasto masłem na wierzchu
  • przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie, podwoi swoją objętość
  • przebić ciasto i zostawić na około 10 min, następnie podzielić ciasto na 8 kawałków
  • ukształtować każdy kawałek w walec o średnicy 2 cm w środku i 5 mm na każdym końcu i o długości około 50 cm
  • wyłożyć blachę papierem do pieczenia i posmarować go masłem
  • spleść każdy wałek w precel i umieścić na blasze

  • pozostawić splecione precle przykryte ściereczką na 45 min, aż do podwojenia objętości
  • rozpuścić sodę w 2 l wody, rozgrzać do temp 100 C
  • każdy precel włożyć do wrzątku na około 20 sekund
  • umieścić precle ponownie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • smarujemy precle jajkiem 
  • posypać precle, solą, makiem lub sezamem w zależności od preferencji 
  • rozgrzać piekarnik do 220 C, na jego dnie położyć kubek z wrzątkiem
  • włożyć precle do piekarnika i piec 15-20 min. w temp 220 C


Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 3 godz.
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 2 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 20 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 8 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 0,25 zł

Galeria zdjęć

Precle Precle Precle Precle

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież