Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt

Developed by jtemplate

  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa

Developed by jtemplate

  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Developed by jtemplate

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy

Developed by jtemplate

Developed by jtemplate

  • Badanie kwasowości

Developed by jtemplate

Bułki

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Bułki

8a1be0b9961f76b7851befaaf59a9900f6b68a04.jpg

Prosty przepis na smaczne bułki

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna domowa typ 650


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 600g mąki typ 550
  • 14g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/3 kubka świeżego mleka 60g stopionego masła

Sposób przygotowania

  1. rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłym mlekiem, dodać łyżeczkę cukru pudru aby lepiej aktywować drożdże,dobrze wymieszać
  2. przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 10 min
  3. do dużej misy wsypać 2 i 3/4 kubka mąki,
  4. dodać 1/2 łyżeczki soli oraz 2 łyżeczki cukru
  5. dobrze wymieszać zrobić dołek w środku i po dziesięciu minutach wlać rozpuszczone masło i drożdże
  6. drewnianą łyżką wyrabiać na kleistą kulę dodać resztę mleka
  7. dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 10 min. aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodać resztę mąki
  8. w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
  9. włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą na wierzchu przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie, podwoi swoją objętość
  10. przebić ciasto i wyrabiać około 2 min
  11. podzielić ciasto na 12 kawałków
  12. posmarować blachę oliwą
  13. ukształtować każdy kawałek w kule i umieścić je na blasze z wysokimi bokami o wymiarach 36 x 25 x 6 cm
  14. przykryć blachę folią i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min aż bułki dobrze wyrosną
  15. rozgrzać piekarnik do 220 C piec 15-20 min. po 10 min. zmniejszyć temp do 180

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 45 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 60 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 20 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 12 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 0,80 zł

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież