Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Bułeczki

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Bułki

101ce408530ba147895220d2e553bcb64d67090b.jpg

Smaczne i szybkie bułeczki pszenne

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże suszone


Składniki

  • 400 g mąki typ 550
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g stopionej margaryny
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 żółtko z 1 łyżka wody

Sposób przygotowania

  • przesiewamy mąkę przez sito, do kubka wsypujemy około 100 g mąki, dodajemy 200 ml ciepłej wody, następnie; drożdże, cukier puder, wszystko mieszamy łyżeczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 min aż zaczyn się spieni


  • do dzieży sypiemy pozostałą mąkę, dodajemy zaczyn, margarynę, sól i mieszamy mikserem przez około 10 min aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
  • wykładamy na stolnicę i ugniatamy przez następne 5 min
  • formujemy ciasto w wałek, przykrywamy go ściereczką bawełnianą i zostawiamy na 10 min
  • następnie dzielimy wałek na 10 kawałków, formujemy z nich bułki, na kształt według uznania
  • wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przykrywamy bawełnianą ściereczką na 20 min

  • rozgrzewamy piekarnik do temp 220 C wkładamy na dno kubek z gorącą wodą
  • smarujemy bułki żółtkiem a następnie wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 15 - 20 min

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 30 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 15 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 10 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,23 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 0,23 zł

Galeria zdjęć

Bułeczki