Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chałka

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Chałki

2cc8dd9437a1175892a0e0e3b0a3f89420a893c9.jpg

Ten żydowski chleb, zwany chałką, tradycyjnie piecze się  w dwu bochenkach na wieczorny posiłek szabasowy. Można też zrobić jedną dużą chałkę. Można przechowywać do 4 dni w szczelnym pudełku, a zamrożony do 1 miesiąca.

Informacja o mąkach

Producent mąki: Dolnośląskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka Babuni Polskie pola


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Informacja o wodach

Producent wody: Nestle Waters S.A

Nazwa użytej wody: Nałęczowianka


Składniki

  • 3 kubki (około 600 g )  mąki pszennej typ 650 
  • 7 g świeżych drożdży
  • 30 g stopionego masła 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 kubek (około 250 g) ciepłej wody
  • 1 jajko do posmarowanie (żółtko) plus 1 łyżka wody  
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania

  • przygotować trzy czwarte kubka z zimną wodą, dolać wrzątek, aby dopełnić kubek
  • rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą, dodać łyżeczkę cukru pudru, dobrze wymieszać, aby lepiej aktywować drożdże
  • przykryć szczelnie folią przeźroczystą i zostawić na 5 min, aż drożdże się spienią
  • do dużej misy wsypać 2 i 3/4 kubka mąki, dodać łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru pudru, dobrze wymieszać, zrobić na środku wgłębienie
  • stopione masło, roztrzepane jajko oraz drożdże wlać do misy z mąką, do wcześniej przygotowanego wgłębienia
  • następnie w mikserze lub ręcznie wyrabiać przez 20 min, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie w razie potrzeby dodać trochę mąki
  • dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 5 min, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie
  • w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
  • włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą na wierzchu
  • przykryć ciasto folią lub ściereczką odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie, waga ciasta wyniesie około 950 g
  • przebić ciasto i wyrabiać przez około 2 min na stolnicy 
  • podzielić ciasto na 3 części, zrobić trzy wałki o tej samej grubości i długości, spleść warkocz, ścisnąć dobrze końce i założyć pod spód

  • włożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i odstawić na 35 - 40 min
  • posmarować chałkę żółtkiem roztrzepanym z wodą i posypać sezamem

  • rozgrzać piekarnik do 210 C
  • włożyć ciasto do piekarnika obniżyć temp do 180 C i piec przez 35 min
  • należy kontrolować wypiek w piekarniku, aby zapobiec przypaleniu się skórki
  • waga upieczonej chałki to około 900 g 


Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 2 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 35 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 3,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 3,00 zł