Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb z tymiankiem

woj. mazowieckie

5a47ceb1594017574a2bbad0da2cd75446d0eb71.jpg

Smaczny chlebek na podstawie prostego przepisu który jest wynikiem eksperymentów piekarskich w domu  

Informacja o mąkach

Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 3 kubki mąki typ: 650
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli kuchennej
  • 1 łyżeczka startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki kminku do posypania
  • 1 kubek ciepłej wody
  • 1 jajko plus 1 łyżeczka wody  

Sposób przygotowania

  1. przygotować trzy czwarte kubka z zimną wodą, dolać wrzątek aby dopełnić kubek
  2. używając większą część wody rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą, dodaj łyżeczkę cukru pudru aby lepiej aktywować drożdże, dobrze wymieszaj
  3. przykryć folią i zostawić na 10 min. aż drożdże się spienią
  4. do dużej misy wsypać 3 kubki mąki, dodać łyżeczkę soli, łyżeczkę startego sera, łyżeczkę tymianku i dobrze wymieszać
  5. po dziesięciu minutach rozpuszczone drożdże wlać do misy z mąką, drewnianą łyżką wyrabiać na kleistą kulę dodając resztę wody
  6. dać na omączoną stolnice i dobrze wyrabiać około 10 min. aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodać mąki
  7. w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
  8. włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą
  9. przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie
  10. przebić ciasto pięścią i ugniatać około 2 min.
  11. uformować ciasto na kształt formy
  12. włożyć ciasto do formy, przykryć, zostawić na 45 min. aż dobrze wyrośnie
  13. rozgrzać piekarnik do temp. 220 C dobry efekt uzyskuje się stosując piekarnik z termo-obiegiem
  14. obrzucić ciasto kminkiem, raz jeszcze posmarować ciasto jajkiem
  15. włożyć do piekarnika i piec w temp. 220 C przez 30 min dobry efekt uzyskuje się stosując piekarnik z termo-obiegiem
  16. wyjąć upieczony chleb z piekarnika i pozostawić aż ostygnie
  17. wyjąć z formy

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 45 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 30 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 1,50 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 1,50 zł