Chleb z tymiankiem
woj. mazowieckie
Smaczny chlebek na podstawie prostego przepisu który jest wynikiem eksperymentów piekarskich w domu
Informacja o mąkach
Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
- 3 kubki mąki typ: 650
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka soli kuchennej
- 1 łyżeczka startego sera żółtego
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki kminku do posypania
- 1 kubek ciepłej wody
- 1 jajko plus 1 łyżeczka wody
Sposób przygotowania
- przygotować trzy czwarte kubka z zimną wodą, dolać wrzątek aby dopełnić kubek
- używając większą część wody rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą, dodaj łyżeczkę cukru pudru aby lepiej aktywować drożdże, dobrze wymieszaj
- przykryć folią i zostawić na 10 min. aż drożdże się spienią
- do dużej misy wsypać 3 kubki mąki, dodać łyżeczkę soli, łyżeczkę startego sera, łyżeczkę tymianku i dobrze wymieszać
- po dziesięciu minutach rozpuszczone drożdże wlać do misy z mąką, drewnianą łyżką wyrabiać na kleistą kulę dodając resztę wody
- dać na omączoną stolnice i dobrze wyrabiać około 10 min. aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodać mąki
- w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
- włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą
- przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie
- przebić ciasto pięścią i ugniatać około 2 min.
- uformować ciasto na kształt formy
- włożyć ciasto do formy, przykryć, zostawić na 45 min. aż dobrze wyrośnie
- rozgrzać piekarnik do temp. 220 C dobry efekt uzyskuje się stosując piekarnik z termo-obiegiem
- obrzucić ciasto kminkiem, raz jeszcze posmarować ciasto jajkiem
- włożyć do piekarnika i piec w temp. 220 C przez 30 min dobry efekt uzyskuje się stosując piekarnik z termo-obiegiem
- wyjąć upieczony chleb z piekarnika i pozostawić aż ostygnie
- wyjąć z formy
Uwagi
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 45 min | |
Czas pieczenia | 30 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 1,50 zł | |
Koszt jednostkowy | 1,50 zł |