Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb owocami i czekoladą

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Owocowy

c13305af7a89122b9d312e00308c6803729b1ee9.jpg

Bardzo smaczny chleb z owocami  i czekoladą  

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 500 g mąki typ 650
  • 14 świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli 350 ml ciepłej wody
  • 200 g suszonych śliwek
  • 100 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 30 g stopionego masła

Sposób przygotowania

  1. przygotować 100 ml ciepłej wody rozpuścić w niej drożdże oraz cukier puder
  2. przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 10 min. aż drożdże się spienią
  3. do dużej misy wsypać mąkę, dodać sól, dobrze wymieszać
  4. na środku mąki zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczone drożdże
  5. zgarnąć nieco mąki do zawiesiny drożdży i wymieszać aż we wgłębieniu powstanie gładki rozczyn o konsystencji śmietany
  6. przykryć misę ściereczką i pozostawić na 20 min aż spieni się i zwiększy objętość tak,że wypełni całe wgłębienie
  7. wymieszać wszystko i wyrabiać przez 10 min aż do uformowania miękkiego ciasta, w czasie wyrabiania dodać około 50 g mąki
  8. włożyć ciasto do lekko natłuszczonej oliwą misy, obrócić ciasto w misie aż samo pokryje się tłuszczem, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godz.
  9. przebić ciasto i pozostawić je na 10 min, następnie dodać śliwki, czekoladę i jajko wyrabiać przez około 2 min 
  10. włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, papier posmarować oliwą
  11. przykryć ciasto folią (forma z ciastem może być włożona delikatnie do torby foliowej lub woreczka foliowego) odstawić na 30 min w ciepłe miejsce
  12. rozgrzać piekarnik do temp 200 C zmniejszyć temp do 180 C i piec następne przez 45 min

 


Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 2 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 45 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,00 zł