Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt

Developed by jtemplate

  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa

Developed by jtemplate

  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Developed by jtemplate

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy

Developed by jtemplate

Developed by jtemplate

  • Badanie kwasowości

Developed by jtemplate

Chleb mleczny

woj. dolnośląskie

Rodzaj pieczywa: Mleczny

e5dd2cb4144fa56b35873db799e374a70fa54c78.jpg

Smaczny chleb bardzo tani w przygotowaniu 

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Fermico

Nazwa drożdży: Drożdże piekarskie prasowane


Składniki

  • 500 g mąki typ 650
  • 14 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko 

Sposób przygotowania

  1. mieszamy drożdże z około 100 ml mleka i cukrem aż dobrze się rozpuszczą, pozostawiamy na 5 min
  2. mieszamy mąkę, sól w dużej misie, na środku mąki robimy wgłębienie gdzie wlewamy rozpuszczone drożdże
  3. mieszając dodajemy resztę mleka aby uformować kleiste ciasto
  4. wykładamy ciasto na lekko omączoną stolnicę i ugniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, przez około 10 min
  5. wkładamy ciasto do misy posmarowanej oliwą, smarujemy też ciasto oliwą na wierzchu
  6. przykrywamy ciasto wilgotną ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie
  7. przebijamy ciasto i pozostawiamy na następne 45 min
  8. formę do pieczenia smarujemy oliwą
  9. układamy ciasto w formie, przykrywamy folią,pozostawiamy na 1 godz by wyrosły
  10. smarujemy ciasto jajkiem z rozpuszczoną jedną łyżką mleka
  11. rozgrzewamy piekarnik do temp 220 C
  12. pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez 40 min w temp 200 C       

Uwagi

Super chlebek


Czas przygotowania Czas przygotowania 15 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 45 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 40 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 1,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 1,00 zł

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież