Chleb mleczny
woj. dolnośląskie
Rodzaj pieczywa: Mleczny
Smaczny chleb bardzo tani w przygotowaniu
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Fermico
Nazwa drożdży: Drożdże piekarskie prasowane
Składniki
- 500 g mąki typ 650
- 14 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłego mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- mieszamy drożdże z około 100 ml mleka i cukrem aż dobrze się rozpuszczą, pozostawiamy na 5 min
- mieszamy mąkę, sól w dużej misie, na środku mąki robimy wgłębienie gdzie wlewamy rozpuszczone drożdże
- mieszając dodajemy resztę mleka aby uformować kleiste ciasto
- wykładamy ciasto na lekko omączoną stolnicę i ugniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, przez około 10 min
- wkładamy ciasto do misy posmarowanej oliwą, smarujemy też ciasto oliwą na wierzchu
- przykrywamy ciasto wilgotną ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie
- przebijamy ciasto i pozostawiamy na następne 45 min
- formę do pieczenia smarujemy oliwą
- układamy ciasto w formie, przykrywamy folią,pozostawiamy na 1 godz by wyrosły
- smarujemy ciasto jajkiem z rozpuszczoną jedną łyżką mleka
- rozgrzewamy piekarnik do temp 220 C
- pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez 40 min w temp 200 C
Uwagi
Super chlebek
![]() |
Czas przygotowania | 15 min |
![]() |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 45 min |
![]() |
Czas pieczenia | 40 min |
![]() |
Trudność | Łatwe |
![]() |
Wydajność | 1 szt. |
![]() |
Koszt całkowity | 1,00 zł |
![]() |
Koszt jednostkowy | 1,00 zł |