Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb ziemniaczany z nasionami dyni

woj. dolnośląskie

Rodzaj pieczywa: Ziemniaczany

98d7f74edb462b3147da7c08aa11301ac2ac93a8.jpg

Chleb ziemniaczany z nasionami dyni i szczypiorkiem 

Informacja o mąkach

Producent mąki: Dolnośląskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka Babuni Polskie pola


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lallemand Polska Sp.z.o.o.

Nazwa drożdży: Drożdże domowe


Składniki

  • 3 1/2 kubka mąki typ: 550   
  • 14 g świeżych drożdży   
  • 1 łyżeczka cukru pudru  
  • 1 łyżeczka soli   
  • 1/4 kubka ciepłej wody   
  • dwie łyżki pełnego mleka w proszku   
  • 1/2 kubka ciepłych utłuczonych ziemniaków   
  • 1/2 kubka świeżego posiekanego szczypiorku  
  • 1 kubek ciepłej wody dodatkowo  
  • nasiona dyni  
  • jajko

Sposób przygotowania

  1. rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą, dodać łyżeczkę cukru pudru aby lepiej aktywować drożdże  
  2. przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 5 min. aż drożdże się spienią   
  3. do dużej misy wsypać 3 i 1/2 kubka mąki, dodać łyżeczkę soli, mleko w proszku, szczypiorek,dobrze wymieszać  
  4. dodać ziemniaki do mąki, dobrze wymieszać  
  5. dodać drożdże i trochę ciepłej wody, wymieszać drewnianą łyżką, wyrabiać na kleistą kulę  
  6. dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 10 min. aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodać resztę mąki  
  7. przełożyć do natłuszczonej oliwą misy, posmarować ciasto oliwą  
  8. przykryć ciasto folią , pozostawić na 1 godz aż dobrze wyrośnie  
  9. przebić i wyrabiać 1 min   
  10. podzielić na 8 części, każdą uformować w kulę   
  11. ułożyć w tortownicy w około brzegu a w środku położyć jedna kulę na drugiej  
  12. przykryć folią i pozostawić na 45 min by wyrosło  
  13. posmarować białkiem z wodą a środek posypać nasionami  
  14. rozgrzać piekarnik do 210 C, piec 15 min następnie zmniejszyć temp do 180 C i piec przez następne 30 min 

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 15 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 45 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 45 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 1,50 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 1,50 zł