Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Pszenny na zakwasie z zsiadłym mlekiem

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Pszenny na zakwasie

80bb4e64a78cd9684071ad7fb94b75028b9e1c04.jpg

Dodatek zsiadłego mleka sprawia, że miąkisz jest bardziej delikatny

Informacja o mąkach

Producent mąki: Eko-Mega Młyny Wodne Sp.z.o.o

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna chlebowa typ 750

Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie

Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie


Składniki

  • 250 g zaczynu 
  • 600 g mąki typ 650 
  • 300 g zsiadłego mleka  
  • 2 łyżeczki kminku całego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • trochę roztopionego masła do posmarowania ciasta 

Sposób przygotowania

  1. do dzieży przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy łyżeczkę cukru pudru 
  2. dodajemy 2 łyżeczki kminku
  3. następnie zaczyn oraz zsiadłe mleko, mieszamy w dzieży miksera około 30 min
  4. zabieramy 250 g ciasta jako zaczątek na następny chleb
  5. wykładamy do formy ratanowej obsypanej mąką odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 godzin
  6. przechylamy formę i pozwalamy, aby ciasto delikatnie wypadło z formy na kamień do pieczenia i odwróciło się dołem do góry
  7. ciasto smarujemy roztopionym masłem 
  8. rozgrzewamy piekarnik do 250 C na dno wkładamy kubek z wrzącą wodą
  9. obniżamy temperaturę do 200 C wkładamy ciasto na kamieniu do piekarnika i pieczemy przez 45 minut  

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 35 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 7 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 45 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,00 zł