Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt

Developed by jtemplate

  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa

Developed by jtemplate

  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Developed by jtemplate

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy

Developed by jtemplate

Developed by jtemplate

  • Badanie kwasowości

Developed by jtemplate

Strucla makowa

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Strucla

f10807927dd299f487b79c8a0124d1d0a4f6beb7.jpg

Zrobienie strucli makowej nie jest skomplikowane, ale jest niestety pracochłonne. Nie mniej jednak daje dużo satysfakcji szczególnie jeśli sami zrobimy masę makową, nie ulegając pokusie kupienia gotowej masy. Smak masy makowej własnej roboty jest nieporównywalnie lepsze. Jest wiele wersji przepisów na masę makową i ciasto. Krytycznym momentem jest zawijanie masy makowej w ciasto a następnie w papier do pieczenia. Aby ciasto było dobrze zespolone z masa makowa należy grubo nałożyć maku i zawinąć ściśle w roladę a następnie w posmarowany oliwą papier do pieczenia, pozostawiając 1 cm odległości pomiędzy ciastem i papierem.

Informacja o mąkach

Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże domowe


Informacja o wodach

Producent wody: bez wody

Nazwa użytej wody: bez wody


Składniki

Składniki, aby przygotować masę makową 

  • 500 g maku
  • 200 g cukru 
  • 5 jajek (same białka) ubite 
  • 60 g skórki pomarańczy i cytryny drobno posiekanych, można kupić gotowe lub samemu je przygotować i to polecam
  • 2 łyżeczki cukru pudru do smażenia skórek (kandyzowania)
  • 2 aromaty migdałowe 
  • 30 g masła
  • 100 g rodzynek
  • 2 aromaty rumu
  • Odrobina cynamonu 
  • 30 g siekanych migdałów 
  • 1 łyżka miodu 

 Składniki, aby przygotować ciasto 

  • 600 g mąki pszennej np. typ 650 
  • 43 g świeżych drożdży
  • 180 g mleka
  • 150 g stopionego masła  
  • 5 jajek (tylko żółtka) 
  • 6 łyżek cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • aromat rumu 
  • trochę oliwy do wysmarowani misy w której ciasto będzie rosło 

Sposób przygotowania

Przygotowanie masy makowej

  • mak opłukać, zalać wrzątkiem i zostawić na 3 godziny do nasiąknięcia
  • można też zostawić na noc 

 

  • odcedzić, następnie zmielić 2 razy w maszynce, najlepiej i najłatwiej w elektrycznej  

lub

  • rodzynki opłukać we wrzącej wodzie zalać rumem zostawić na 2 godz 

  • sparzyć we wrzącej wodzie skórkę pomarańcza i cytryny następnie dokładnie pokroić, następnie usmażyć skórkę w rondelku z cukrem pudrem 

 

  • zmielony mak włożyć do rondelka, dodać masło, cukier, ubite białka, usmażone skórki, rodzynki, migdały, olejek migdałowy, rumowy , szczyptę cynamonu, miód, masę dokładnie wymieszać, smażyć mieszając przez około 10 min 

Przygotowanie ciasta

  • przesiać 600 g mąki pszennej 
  • rozpuścić masło, poczekać aż ostygnie 
  • drożdże i cukier rozpuścić w kubku z letnim mlekiem, następnie postawić blisko źródła ciepła, aż dobrze wyrosną
  • wyrośnięte drożdże dodać do mąki, następnie dodać masło, żółtka, sól, aromat rumu i  rozpocząć mieszanie w mikserze 
  • po około 15 min odstawić do wyrośnięcia na 30 min
  • przebić ciasto (ciasto powinno ważyć około 1'070 g)  i podzielić na 3 równe części, rozwałkować każdą cześć na kształt prostokąta o grubości 3 mm 
  • nałożyć po 1/3 masy makowej na jedną części, rozsmarować równo na całym kawałku ciasta i zawinąć ściśle ciasto w rulon, po zwinięciu końce zlepić przez ściśnięcie i podwinąć pod spód 

  • uformowane strucle zwinąć w nasmarowany olejem papier do pieczenia, zostawiają 1 cm pomiędzy ciastem a papierem 

 

  •  piec w temp 180 C przez 30 - 40 min 
  • każda strucla waży około 700g

 

 


Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 6 godz.
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 60 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 30 min
Trudność Trudność Trudne
Wydajność Wydajność 3 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 24,36 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 0,03 zł

Galeria zdjęć

Strucla makowa Strucla makowa Strucla makowa Strucla makowa

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież