Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb na zakwasie mieszanym podłużny

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Mieszany na zakwasie

fc54e1695114d881942c34cf4724cce90a23f38c.jpg

Chleb na zakwasie mieszanym podłużny z formy z dodatkiem kminku. 

Informacja o mąkach

Producent mąki: Eko-Mega Młyny Wodne Sp.z.o.o

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna chlebowa typ 750

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie

Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie


Składniki

  • 350 g zakwasu mieszanego
  • 150 ml wody 480 g mąki pszennej typ 550
  • 1 łyżeczka kminku
  • 10g/1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko (białko)

Sposób przygotowania

  1. do miski sypiemy powyższe składniki dodając następnie zakwas 
  2. mieszamy przez około 20 min w mikserze lub ręcznie, następnie zabieramy około 120 g ciasta do słoiczka, aby stanowiło zaczyn na następny chleb, słoiczek władamy do lodówki
  3. ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem, lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia, który smarujemy roztopionym masłem
  4. formę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce na około 8 godz.
  5. po tym czasie smarujemy delikatnie wyrośnięte ciasto białkiem, rozgrzewamy piekarnik to temp 250 C do piekarnika
  6. wkładamy kubek z wrzącą wodą obniżamy temp do 200 C i po 10 min wkładamy ciasto do piekarnika
  7. pieczemy 50 min do 1 godz w temp 200 C
  8. po pieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i odstawiamy na kilka godzin aż dobrze ostygnie  

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 8 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 50 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,00 zł