Chleb na zakwasie mieszanym duży
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Mieszany na zakwasie
Bardzo dobry chleb z siemieniem lnianym, otrębami, ziarnami słonecznik i dyni.
Informacja o mąkach
Producent mąki: Eko-Mega Młyny Wodne Sp.z.o.o
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna chlebowa typ 750
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Informacja o wodach
Producent wody: przegotowana woda
Nazwa użytej wody: przegotowana woda
Składniki
- 450 ml zakwasu mieszanego
- 1000 g mąki szymanowskiej typ 550
- 500 g mąki żytniej razowej typ 720
- 5 łyżeczki soli
- 1100 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania
- do miski sypiemy powyższe składniki dodając następnie zakwas
- mieszamy przez około 20 min w mikserze lub ręcznie, następnie zabieramy około 200 g ciasta do słoiczka, aby stanowiło zaczyn na następny chleb, słoiczek władamy do lodówki
- ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem, lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia, który smarujemy roztopionym masłem
- formę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce na około 8 godz.
- po tym czasie smarujemy wyrośnięte ciasto delikatnie białkiem
- rozgrzewamy piekarnik to temp 250 C do piekarnika wkładamy kubek z wrzącą wodą
- obniżamy temp do 220 C i po 10 min wkładamy ciasto do piekarnika
- pieczemy 1 godz. w temp 220 C
- po pieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i odstawiamy na kilka godzin aż dobrze ostygnie
Uwagi
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 8 godz. | |
Czas pieczenia | 60 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 4,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 4,00 zł |