Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt

Developed by jtemplate

  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa

Developed by jtemplate

  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Developed by jtemplate

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy

Developed by jtemplate

Developed by jtemplate

  • Badanie kwasowości

Developed by jtemplate

Chleb na zakwasie mieszanym duży

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Mieszany na zakwasie

076bcbf5aa00d2256672991800076f12cc1a2298.jpg

Bardzo dobry chleb z siemieniem lnianym, otrębami, ziarnami słonecznik i dyni.

Informacja o mąkach

Producent mąki: Eko-Mega Młyny Wodne Sp.z.o.o

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna chlebowa typ 750

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie

Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie


Informacja o wodach

Producent wody: przegotowana woda

Nazwa użytej wody: przegotowana woda


Składniki

  • 450 ml zakwasu mieszanego 
  • 1000 g mąki szymanowskiej typ 550
  • 500 g mąki żytniej razowej typ 720
  • 5 łyżeczki soli
  • 1100 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania

  1. do miski sypiemy powyższe składniki dodając następnie zakwas
  2. mieszamy przez około 20 min w mikserze lub ręcznie, następnie zabieramy około 200 g ciasta do słoiczka, aby stanowiło zaczyn na następny chleb, słoiczek władamy do lodówki
  3. ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem, lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia, który smarujemy roztopionym masłem
  4. formę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce na około 8 godz.
  5. po tym czasie smarujemy wyrośnięte ciasto delikatnie białkiem
  6. rozgrzewamy piekarnik to temp 250 C do piekarnika wkładamy kubek z wrzącą wodą
  7. obniżamy temp do 220 C i po 10 min wkładamy ciasto do piekarnika
  8. pieczemy 1 godz. w temp 220 C
  9. po pieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i odstawiamy na kilka godzin aż dobrze ostygnie

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 8 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 60 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 4,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 4,00 zł

Galeria zdjęć

Chleb na zakwasie mieszanym duży

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież