Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb na zakwasie pszenno-orkiszowy

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Pszenny na zakwasie

fedf0273b6cf3f77a6196a39df135e554d06c71c.jpg

Smaczny chleb na zakwasie pszennym z dodatkiem mąki orkiszowej

Informacja o mąkach

Producent mąki: Eko-Mega Młyny Wodne Sp.z.o.o

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna chlebowa typ 750

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka Orkiszowa


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie

Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie


Składniki

  • 200 g zaczynu pszennego
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki pszennej typ 550
  • 400 g ciepłej wody
  • 5 g soli  

Sposób przygotowania

  1. przygotować trzy czwarte kubka z zimną wodą, dolać wrzątek aby dopełnić kubek, dodać jeszcze trochę ciepłej wody razem około 400g
  2. dobrze wymieszać w mikserze przez około 10 min
  3. włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  4. zostawić na 8 h do wyrośnięcia
  5. rozgrzać piekarnik do około 250 C
  6. włożyć kubek z gorącą wodą i postawić na dnie piekarnika
  7. obniżyć temperaturę do 200 i piec przez 1h
  8. wyjąć z formy zostawić na grillu na kilka godzin aż ostygnie  

 


Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 15 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 8 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 60 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,50 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,50 zł