Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Focaccia

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Focaccia

14acfa0487f5301589a704ad6ee5b8c1f3dd7be8.jpg

Nim powstała pizza musiała być już znana focaccia. Focaccia to rodzaj pieczywa, używanego jak podstawa pizzy. Każdy region we Włoszech ma swoją odmianę focaccii: jedne są suchym plackiem z solą i ziołami, inne pulchne, np. z suszonymi pomidorami i oliwkami.

Informacja o mąkach

Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 500 g mąki typ 650
  • 15 g świeżych drożdży
  • 75 ml białego wina wytrawnego
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 175 ml wody
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g czarnych oliwek 2
  • łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczki oregano

Sposób przygotowania

  1. rozpuszczamy drożdże w 100 ml wody, przykrywamy folią i pozostawiamy na 5 min aż drożdże się spienią
  2. do dużej misy sypiemy mąkę oraz sól, robimy w środku wgłębienie
  3. wlewamy do wgłębienia rozpuszczone drożdże posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką pozostawiamy na 20 min
  4. dodajemy oliwę i białe wino oraz pozostałą część wody, mieszamy dokładnie, formując kulę z ciasta
  5. wyjmujemy ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką wyrabiamy przez 10 min, pod koniec wyrabiania dodajemy 120 g oliwek oraz 1 łyżeczkę tymianku
  6. wkładamy ciasto do lekko natłuszczonej oliwą misy, przykrywamy wilgotną ściereczką
  7. pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godz
  8. przebijamy ciasto w misie, następnie wyjmujemy na stolnicę i przez 5 min wyrabiamy, formując ciasto w kule
  9. na lekko omączonej stolnicy należy rozwałkować ciasto na kształt koła o średnicy 25 cm i 1 cm grubości
  10. przenosimy ciasto na papier do pieczenia którym jest wyłożona blacha, papier należy wcześniej posmarować oliwą
  11. przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 godz
  12. końcami palców robimy dołki w cieście o głębokości 1 cm
  13. posypujemy ciasto tymiankiem i oregano, kładziemy na cieście pozostałe oliwki
  14. pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez 30 min w temp 200 C
  15. po wyciągnięciu z piekarnika należy posmarować ciasto oliwą

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 2 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 30 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,00 zł