Focaccia
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Focaccia
Nim powstała pizza musiała być już znana focaccia. Focaccia to rodzaj pieczywa, używanego jak podstawa pizzy. Każdy region we Włoszech ma swoją odmianę focaccii: jedne są suchym plackiem z solą i ziołami, inne pulchne, np. z suszonymi pomidorami i oliwkami.
Informacja o mąkach
Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
- 500 g mąki typ 650
- 15 g świeżych drożdży
- 75 ml białego wina wytrawnego
- 75 ml oliwy z oliwek
- 175 ml wody
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 200 g czarnych oliwek 2
- łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczki oregano
Sposób przygotowania
- rozpuszczamy drożdże w 100 ml wody, przykrywamy folią i pozostawiamy na 5 min aż drożdże się spienią
- do dużej misy sypiemy mąkę oraz sól, robimy w środku wgłębienie
- wlewamy do wgłębienia rozpuszczone drożdże posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką pozostawiamy na 20 min
- dodajemy oliwę i białe wino oraz pozostałą część wody, mieszamy dokładnie, formując kulę z ciasta
- wyjmujemy ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką wyrabiamy przez 10 min, pod koniec wyrabiania dodajemy 120 g oliwek oraz 1 łyżeczkę tymianku
- wkładamy ciasto do lekko natłuszczonej oliwą misy, przykrywamy wilgotną ściereczką
- pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godz
- przebijamy ciasto w misie, następnie wyjmujemy na stolnicę i przez 5 min wyrabiamy, formując ciasto w kule
- na lekko omączonej stolnicy należy rozwałkować ciasto na kształt koła o średnicy 25 cm i 1 cm grubości
- przenosimy ciasto na papier do pieczenia którym jest wyłożona blacha, papier należy wcześniej posmarować oliwą
- przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 godz
- końcami palców robimy dołki w cieście o głębokości 1 cm
- posypujemy ciasto tymiankiem i oregano, kładziemy na cieście pozostałe oliwki
- pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez 30 min w temp 200 C
- po wyciągnięciu z piekarnika należy posmarować ciasto oliwą
Uwagi
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 2 godz. | |
Czas pieczenia | 30 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,00 zł |