Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Z zakwasu na żurek

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Żytni

01ff6a03a26a98b397f448d726dcf6a31e8f2e0a.jpg

Do zrobienia chleba możemy wykorzystać zakwas na żurek dostępny w sprzedaży

Informacja o mąkach

Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia typ 720

Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Graham typ 1850


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

Składniki:

  • 400 g mąki żytniej typ 720
  • 200 g mąki pszennej typ 1850
  • 1/2 szklanki świeżo zakwaszonego żurku
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy do posmarowania papieru do pieczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta sóli

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:

  1. do kubka wlewamy kilka łyżek wody dodajemy łyżkę mąki oraz drożdże, cukier  
  2. mieszamy i czekamy, aż drożdże wyrosną
  3. do misy przesiewamy mąkę żytnią typ 720 dodajemy mąkę pszenną razową, żurek, spienione drożdże mleko, czosnek, sól
  4. wyrabiamy przez około 15 min
  5. zabieramy około 100 g ciasta na następny chleb
  6. wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wcześniej papier smarujemy oliwą
  7. zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz
  8. rozgrzewamy piekarnik do temp 200
  9. wkładamy do piekarnika na 1 godz  

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 60 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 60 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 3,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 3,00 zł