Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Żurkowy (ciasto z chleba żurkowego)

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Żytni

83244793a0bea5b2766e953a43b9324744f12dda.jpg

Na zaczynu z poprzedniego wypieku

Informacja o mąkach

Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia typ 720

Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna typ 1850


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

Składniki :

  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 300 g mąki pszennej typ 1850
  • 100 g(zaczynu)ciasta na chleb żurkowy
  • 1 szlanka letniego mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy do posmarowania papieru do pieczenia sól

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:

  1. do misy przesiewamy mąkę żytnią typ 720
  2. dodajemy mąkę razową, mleko czosnek, sól
  3. wyrabiamy około 15 min zabieramy około 100 g ciasta na następny chleb
  4. wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  5. wcześniej papier smarujemy oliwą
  6. zostawiamy do wyrośnięcia na 8 godz
  7. rozgrzewamy piekarnik do temp 200
  8. wkładamy do piekarnika na 1 godz  

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 6 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 60 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 1,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 3,00 zł