Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt

Developed by jtemplate

  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa

Developed by jtemplate

  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Developed by jtemplate

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy

Developed by jtemplate

Developed by jtemplate

  • Badanie kwasowości

Developed by jtemplate

Precle Polskie

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Precle

0ad263a217ab76ac029f7a1ff98a13a2e96c45ef.jpg

Doskonałe precle do piwka 

Informacja o mąkach

Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Cykoria S.A.

Nazwa drożdży: Suszone instant


Składniki

  • 250 g mąki typ 650 
  • 4 g drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 g kminku mielonego 
  • 10 g smalcu
  • 1 łyżeczka ekstraktu słodu
  • 60 g sody oczyszczonej
  • 60 ml ciepłego mleka
  • 2 litry wody do rozpuszczenia sody i kąpieli przed pieczeniem
  • 2  jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania precli)
  • sól gruboziarnista, sezam, mak do posypania precli według własnych preferencji

Sposób przygotowania

  • rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłym mlekiem 60 ml 
  • dodać ekstrakt słodu przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 5 min. aż drożdże się spienią
  • do dużej misy wsypać 260 g mąki, dodać łyżeczkę soli, kminek, dobrze wymieszać
  • zrobić na środku mąki wgłębienie do którego wlać mleczną zawiesinę drożdży
  • zgarnąć nieco mąki do zawiesiny drożdży i wymieszać, aż we wgłębieniu powstanie gładki rozczyn o konsystencji śmietany
  • oprószyć rozczyn odrobiną mąki, przykryć folią, zostawić rozczyn na 20 min, aż spieni się i zwiększy objętość tak, że wypełni całe wgłębienie
  • dodać jako, wyrabiać ręcznie lub w mikserze, gdyby ciasto okazało się za luźne i kleiło się do rąk, dodać trochę mąki i wyrabiać około 20 min. aż ciasto będzie elastyczne i gładkie
  • w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
  • włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą 
  • przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie, podwoi swoją objętość
  • przebić ciasto i zostawić na około 10 min, następnie podzielić ciasto na 8 kawałków
  • ukształtować każdy kawałek w walec o średnicy 1,5  cm w środku i 5 mm na każdym końcu i o długości około 50 cm
  • wyłożyć blachę papierem do pieczenia i posmarować go oliwą 
  • spleść każdy wałek w precel i umieścić na blasze
  • pozostawić splecione precle przykryte ściereczką na 45 min, aż do podwojenia objętości
  • rozpuścić sodę w 2 l wody, rozgrzać do temp 100 C
  • każdy precel włożyć do wrzątku na około 20 sekund
  • umieścić precle ponownie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • smarujemy precle żółtkiem z odrobiną wody 
  • posypać precle, solą, makiem lub sezamem w zależności od preferencji 
  • rozgrzać piekarnik do 220 C, na jego dnie położyć kubek z wrzątkiem
  • włożyć precle do piekarnika i piec 15-20 min. w temp 180 C

 


Uwagi

Wyszły dokonałe


Czas przygotowania Czas przygotowania 15 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 60 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 20 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 8 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 4,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 0,50 zł

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież