Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Bułki Parki

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Bułki

ee2445a24b765e191740dc09549bce59d35feb6b.jpg

Bułki Parki 

Informacja o mąkach

Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże suszone


Informacja o wodach

Producent wody: przegotowana woda

Nazwa użytej wody: przegotowana woda


Składniki

  • 7 g suszonych drożdży
  • 3 kubki mąki pszennej 650
  • 1 kubek ciepłego mleka
  • 30 g stopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • dodatkowo masło do posmarowania bułeczek
  • 1 jajko

 


Sposób przygotowania

  1. rozpuścić drożdże w miseczce ze ciepłym mlekiem, dodać łyżeczkę cukru pudru aby lepiej aktywować drożdże, dobrze wymieszać 
  2. przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 10 min
  3. do dużej misy wsypać 2 i 3/4 kubka mąki, dodać 1 łyżeczki soli ,dobrze wymieszać
  4. zrobić dołek w środku mąki wlać rozpuszczone masło,jajko oraz drożdże z mlekiem,wymieszać zawiesinę z mąką, oprószyć mąką , przykryć folią i zostawić na 10 min
  5. następnie wyrabiać w mikserze lub ręcznie przez 10 min aż ciasto będzie gładkie i sprężyste aby uzyskać ten efekt dodawać trochę mąki 
  6. w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
  7. włożyć ciasto do misy posmarowanej rozpuszczonym masłem, posmarować ciasto masłem na wierzchu
  8. przykryć misę filią i zostawić na jedna godzinę aż ciasto podwoi objętość
  9. przebić ciasto i pozostawić na 10 min 
  10. rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm 
  11. podzielić prostokąt na 4 paski o szerokości 5 cm
  12. każdy pasek przeciąć aby uzyskać mniejsze prostokąty o długości 10 cm
  13. posmarować połowę każdego paska stopionym masłem i złożyć w pół tak aby różnica pomiędzy dwoma końcami było około 1 cm
  14. wyłożyć blachę papierem do pieczenia i posmarować papier stopionym masłem
  15. ułożyć bułeczki na papierze aby jedna zachodziła na drugą i posmarować je stopionym masłem 
  16. odstawić w ciepłe miejsce na 30 min, aż bułki dobrze wyrosną
  17. rozgrzać piekarnik do 250 C piec 10 min. w temp 220 C po 10 min. zmniejszyć temp do 180 stopni i piec dalsze 10 min 

 


Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 30 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 30 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 3,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 3,00 zł