Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Bajgle

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Bajgle

32452bd3fd5d84ee77745a4035cc56bccfce1211.jpg

Bajgle 

Informacja o mąkach

Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże suszone


Składniki

  • 500 g mąki typ 480
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki kukurydzianej 
  • 14 g suszonych drożdży 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 450 ml ciepłej wody 
  • 80 g margaryny roślinnej 
  • 80 g ziaren maku  
  • 80 g ziaren sezamu 
  • 1 jajko 

 


Sposób przygotowania

  1. przesiać mąkę, na środku mąki zrobić wgłębienie 
  2. dodać drożdże, margarynę i sól, stopniowo dodawać wody,dokładnie wymieszać, dodać dodatkowo około 200 g mąki
  3. wyrabiać ciasto przez około 10 min w mikserze
  4. na stolnicy lekko posypanej mąką wyrabiać przez około 3 min aby ciasto było elastyczne
  5. wyrabiać przez chwile, następnie ukształtować ciasto na kształt długiego bochenka 
  6. podzielić ciasto na 12 części, każdy rozwałkować dłońmi na wałeczek o długości 15 cm, dokładnie zlepić końce wałeczka, formując na kształt bajgla
  7. wyłożyć blachę papierem do pieczenia posmarować masłem 
  8. pozostawić bajgle na 30 min aby wyrosły, następnie posmarować bajgle żółtkiem rozbełtanym z dwoma łyżeczkami wody 
  9. posypać bajgle sezamem lub makiem 
  10. rozgrzać piekarnik do temp. 200 C następnie zmniejszyć do 180 C i piec 20 -25 min 
  11. wyłożyć z piekarnika i ostudzić 

 


Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 10 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 30 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 20 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 12 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 4,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 0,35 zł