Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Skandynawski Chleb Żytni

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Żytni

b0984763053d9c008364311334c1488457a6a1dc.jpg

Na postawie książki " Wielka Księga Chleba" autorstwa Linda Kolister i Anthony Blake. 

Informacja o mąkach

Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna typ 550

Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia typ 720


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 170 g mąki pszennej
  • 370 g mąki żytniej typ 720
  • 2 łyżeczki soli
  • 30 g masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 140 ml mleka
  • 140 ml maślanki
  • 1 łyżka ciemnej melasy
  • 1 łyżka ekstraktu słodowego

Sposób przygotowania

  1. w misce wymieszać obie mąki i sól, wetrzeć masło w mąkę, po środku zrobić dołek
  2. wkruszyć drożdże do małej miseczki i wlać mleko, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drożdży, przykryć folią i zostawić na 10 min
  3. wlać rozpuszczone drożdże do wgłębienia w mące, dodać maślankę, melasę oraz ekstrakt słodowy i wymieszać
  4. wyjąć na stolnicę posypaną mąką i wyrabiać 10 min, aż ciasto będzie spoiste, sprężyste, włożyć z powrotem do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na około 2 godz do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość
  5. wyrośnięte ciasto przebić, wyłożyć na posypaną mąkę stolnicę i uformować owalny bochenek
  6. ostrym nożem zrobić nacięcia przez środek bochenka
  7. przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 1.5 godz do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość
  8. rozgrzać piekarnik do 200 C
  9. piec 40 min 

 


Uwagi

d


Czas przygotowania Czas przygotowania 25 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 30 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 40 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 4,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 4,00 zł