Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Żytni Chleb z kminkiem i cebulą

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Żytni

44d2116cc09c4c70a019a7da11d9929960f0d8c0.jpg

Na podstawie książki " Wielka Księga Chleba" autorstwa Lindy Collister i Antony Blake.

Informacja o mąkach

Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna typ 750

Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia typ 720


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 390 g mąki pszennej typ 750
  • 230 g mąki żytniej typ 720
  • 160 ml mleka w temp pokojowej
  • 60 ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminku całego
  • 1 łyżeczka kminku całego do posypania
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego

Sposób przygotowania

  1. rozpuścić drożdże w mleku z wodą i dodać cukier puder, przykryć folią - może być torebka foliowa- i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min
  2. posiekać drobno cebulę, wlać do naczynia olej, dodać cebulę nakryć pokrywką i na mały ogniu dusić cebulę przez około 10 min, następnie wystudzić
  3. w dużej misce wymieszać mąki, kminek sól, po środku zrobić dołek
  4. do dołka wlać rozpuszczone drożdże, zgarnąć nieco mąki do zawiesiny drożdży i wymieszać, aż we wgłębieniu powstanie rozczyn o konsystencji śmietany, oprószyć rozczyn mąką, aby powstał na nim kożuch, odstawić na 20 min
  5. wystudzoną cebulę i olej wlać do rozczynu i wymieszać, następnie wyrabiać na stolnicy przez 10 min, aż powstanie luźne i elastyczne ciasto
  6. włożyć do miski i odstawić na 2-3 godz, aż podwoi objętość
  7. wyrośnięte ciasto przebić, wyjąć na stolnicę i uformować ciasto do włożenia od formy (900 g), włożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia na 1.5-2 godz
  8. nagrzać piekarnik do 190 C 
  9. delikatnie posmarować bochenek wodą i posypać ziarenkami kminku 
  10. rozgrzać piekarnik do temp 190 C 
  11. piec 40 min 

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 45 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 5 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 40 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,00 zł