Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Graham

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Graham

6b5edec399d52bbe329d539bf736277f9369ae32.jpg

Przepis na Graham 

Informacja o mąkach

Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Graham typ 1850


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie

Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie


Składniki

  • 200 g zaczynu pszennego z mąką graham
  • 480 g mąki typ 1850 Graham
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 200 ml wody plus następne opcjonalnie 100 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania

  1. do dzieży przesiewamy mąkę
  2. dodajemy cukier puder tymianek oraz zaczyn
  3. mieszamy w mikserze 10 min dodając sól, odrywamy około 200 g ciasta na następny chleb
  4. kształtujemy w bochenek i wkładamy do ratanowej formy , odstawiamy na około do 8 godz 
  5. blachę wykładamy papierem do pieczenia 
  6. przechylamy delikatnie formę ratanową nad blachą aby ciasto wypadło
  7. smarujemy białkiem z dodatkiem 1 łyżeczki wody
  8. pieczemy przez 1 godz w temp 180 C

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 8 godz.
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 8 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 60 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,00 zł